25apr

Zeggenschap in de praktijk: zo kan het ook!

Auteur: mvo

Verandering realiseren met uw klant én uw medewerkers.

De samenleving verandert snel. Steeds meer mensen willen zelf bepalen hoe zij willen inspelen op ontwikkelingen. Denk daarbij aan de studenten en thuiszorgmedewerkers die in opstand komen en zeggenschap willen afdwingen. Gevestigde organisaties vinden het lastig om aan de wens van zeggenschap tegemoet te komen. Ze zijn bang om de grip te verliezen. Terwijl je als organisatie naar de toekomst toe het verschil maakt als je álle partijen betrekt bij de verandering die noodzakelijk is. Belangrijke voorwaarde: faciliteer het proces en werk samen met uw klanten én uw medewerkers! Stop met praten over hen, start met praten met hen. De oplossing ligt binnen handbereik. De Fanfabriek/Hart voor verhalen faciliteert deze aanpak onder meer voor De Zorgacademie in Midden-Brabant. Laat u inspireren!

 

DSC89931-150x150DSC90121

 

Het vierkant in het DNA van de Zorgacademie

 

Zorgprofessionals moeten steeds beter inspelen op de snel veranderende zorgvraag én familie en netwerk weten te betrekken bij de zorg. Dat vraagt om een andere aanpak bij het opleiden van huidige en nieuwe zorgprofessionals. De Zorgacademie speelt hierop in en vormt een innovatief samenwerkingsverband voor zorg en onderwijs. In bijvoorbeeld de LeerWerkCommunities ontmoeten docenten en werkbegeleiders elkaar en werken intensief samen in uiteenlopende projecten. Ze maken daarbij gebruik van nieuwe technologieën en delen ervaringen. Dat loopt goed. De Zorgacademie wil echter nog een stap verder gaan door ook studenten, patiënten én mantelzorgers in de projecten mee te laten denken en te doen. Dan werkt de visie, denken en handelen vanuit het vierkant: student, cliënt, onderwijs én werkveld, pas echt.

Tijdens een creatieve werksessie op donderdag 5 februari ging een groep enthousiaste cliënten/patiënten, ervaringsdeskundigen, studenten, docenten en werkbegeleiders in het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg aan de slag. Samen gingen ze op zoek naar kansen en ideeën om de student én cliënt zo goed mogelijk te betrekken bij het verbeteren van de zorg. Sessieleider Jacline de Kort van de Fanfabriek zorgde aan het begin van de bijeenkomst voor volop inspiratie en sprankelende voorbeelden. Daarna werkten studenten, cliënten, docenten en werkbegeleiders in ‘vierkante’ groepjes aan de ontwikkeling van nieuwe concepten en ideeën voor bestaande lopende én nieuwe projecten. Tijdens de middag werkten ze deze verder uit tot concrete plannen in een business canvas. Met veel enthousiasme  presenteerden ze hun ideeën aan de jury, bestaande uit zes cliënten en studenten. Het resultaat was indrukwekkend.

Kijk op www.zorgacademie-mb.nl voor de uitwerking en de resultaten van de projecten.

 

DSC89991DSC9044

Co-creatie maakt fans

Co-creatie is het proces van ontwikkelen van een organisatie, product, belevenis, merk, en/of communicatiemiddel en alles daaromheen in productieve samenwerking met de eindgebruiker én andere relevante partijen. “Co-creatie werkt omdat zelfs de meest betrokken directeur of manager zelden het volledige antwoord weet – meestal weten ze een deel of hebben ze een voorgevoel. Iemand anders weet waarschijnlijk een ander deel van de oplossing, enzovoort, totdat een compleet beeld verschijnt . Door samen te werken, komen we bij de oplossing sneller, en vaak met meer elegantie.”  John Williams, founding partner bij WikiSolutions.

Op zoek naar productieve samenwerking met uw klanten én medewerkers? Neem dan contact op met Fanfabriek! Let’s make fans!

 


Recente berichten